Saturday, October 31, 2015

Op-Art socks - Günter


We naderen het einde van het boek. Het volgende patroon is vernoemd naar Günter Fruhtrunk. In zijn werk speelde hij veel met sterke grafische lijnen, rasters, schaakbordpatronen...vaak schuin, wat een dynamische, minder statisch effect geeft. In het sokkenpatroon zijn de schuine lijnen gevormd door meerderen en minderen in een 3 rechts, 3 averechts patroon. Het patroon is gespiegeld over de linker- en de rechtersok.
We are approaching the end of the Op-Art book. Modified grids, chessboards, or figures filled with alternating black and white lines are often used for spatial sensation in op art. Tilted lines and grids are as effective as rectangular ones. Günter Fruhtrunk (1923–1982) used this effect for some of his works in the 1960s. For this sock pattern, a striped yarn in a simple k3, p1 rib pattern that’s truncated with decreases and increases  forms a strong diagonal pattern. The direction is reversed on the right and left socks.
 
En dit is mijn versie. Ik koos voor een effen garen, omdat ik dacht dat zo het diagonale patroon beter te zien zou zijn. Ik apprecieer de poging van de ontwerpster om een optisch kunstwerk in een sok te vertalen, maar eerlijk gezegd vind ik dit niet zo geslaagd. De sokken passen wel, maar ze draaien rond mijn been en zakken af als ik ze aanheb... Maar ik denk dat patroon heel mooi in een sjaal zou werken.
This is my version. I choose a solid yarn, hoping to see the diagonal pattern more clearly. I do appreciate the designers effort to translate art into sockpatterns, but in this case it's not really a succes. Although they fit, the socks tend to swirl around my leg when I wear them. I think this would make a lovely scarf pattern though!

De laatste Op-Art sok is ook al gebreid, maar dat is voor een volgend blogje. Ondertussen heb ik alles klaargelegd voor de themamaand 'blauw' van de solidsocks groep. Er komt een mysterie samenbreisok, met het thema kabels, van de teen af gebreid. Het patroon is geschikt voor mannen. Ik heb dat gevraagd aan de ontwerpster, want de zoon heeft nog altijd sokken nodig. Een gratis patroon, dus wie zin heeft om mee te breien?
Ook in de sockknittersanonymous is er een gratis samenbreisok, jedi mind tricks.  De dochter houdt van scifi, en dat blauw garen rechts is Tardis blue. Klinkt perfect.
En voor wie liever een samenbreisok in het Nederlands breit, die is er ook, gebaseerd op een ontwerp van een Nederlandse visserstrui. Dat grijsblauwe garen links zou daar heel goed bij passen.
I finished the last Op-Art sock, will blog about it in a next blogpost. In the meantime I am selecting my yarns for Blue month in the solid socks group. The November mysterysock looks interesting, toe-up, cables, and it's 'guy-friendly' (I asked the designer).  The mystery sock in the sockknittersanonymous group also sounds promising.
And there is even a mysterysock in Dutch, based on patterns on old Fishermen's sweaters. Sounds guy-friendly also. I think my grayblue yarn on the left would work nicely for this one.


Maar misschien moet ik me eerst nog wat op mijn trui concentreren?
Maybe I should first try to finish my sweater?   


De herfst is in het land en het breiseizoen is volle kracht begonnen. En november is echt de maand van de mysteriesamenbreiprojecten. Ook Woolly Wormhead heeft een muts ontworpen die je in schijfjes opgediend krijgt. Ik heb heel erg genoten van haar vorige patronen, en ik heb deze mooie alapaca in Nieuw-Zeeland gekocht. Een muts is niet zo'n groot project, zou ik?
The knitting season is in full swing. And November seems to be the month for Mystery Knitalongs. Woolly Wormhead is also starting a hat knitalong. I have always enjoyed her patterns, and I have this nice alpaca in stash, bought in New-Zealand. A hat is not really a big project, isn't it?Ook Stephen West start met een samenbrei-omslagdoek. Ik ga het nog een beetje afwachten. Sommige van zijn patronen vind ik heel mooi, bij andere stel ik me toch vragen. Maar ik heb alvast wat in mijn kast gerommeld, en deze kleuren eruit gehaald. Het is eens iets anders dan al het blauw en grijs van al die andere projecten. Ik wacht de eerste fotootjes af, en beslis dan of ik meedoe. 
Een trui, drie paar sokken, een muts en een omslagdoek is misschien een beetje overmoedig ...
Stephen West is also starting a mystery knitalong, it's going to be a colorfull shawl.
I am sitting on my hands until I see the first clue, but I could not help selecting some yarn possibilities... it will make a change in all the blue and gray projects I seem to be knitting lately.
On the other hand: one sweater, 3 pairs of socks, a hat and a shawl is maybe a bit too much...


1 comment:

Lies said...

Ha inderdaad wel ambitieus.... maar het is ook zo leuk allemaal! En je blauwe wolcombinatie vind ik prachtig.