Sunday, May 29, 2016

Eisregen - sock madness


'Eisregen', heet het volgende patroon in de sock madness. Ijs, kou, sneeuw en ijzel... dan denk ik aan grijs, blauw, wit...Ik had geen geschikte kleur in mijn kast, dus dan maar naar het wolwinkeltje...
The next sock in the sock madness is called 'Eisregen'. I did not have a suitable icy yarn in stash, so I went to my local yarn store...

Ik kocht bleekblauw arucania, en grijsblauwvioletgrijs lanagrossa met kasjmier. Ben met deze laatste begonnen. De bleekblauwe is dan voor een volgend project. En de sokkenwol met kasjmier breit heel mooi, ook in een ajourpatroontje...
Freezing was what I had in mind. And those colors actually match most of my wardrobe.
I bought pale blue Araucania, and Lana Grossa Meilenweit cashmere.  
I started with the Lana Grossa, and I really like how the cashmere yarn is knitting up…Na 10 rijen boord op 2mm  ben ik overgeschakeld op 1.75mm, omdat ik bang ben dat de sok te wijd wordt.
Hmm. Ik twijfel nog. Op 1.75mm past het bovenbeen om de kuit nog net ( op het randje van te wijd). Maar ik ben bang naar de enkels toe dat ze echt te groot worden. Ik ben dan overgeschakeld op 1.5mm naalden. Dat heb ik nog nooit gedaan, ik wist zelfs niet dat ik die karbonz 1.5mm had…maar ze bevallen me wel, superdunne naaldjes, lichtgewicht, liggen prettig in de hand. En het lost het probleem op van dit belachelijk groot patroon.  Het 'druppeltje' wordt gevormd door extra steken te maken, dit 3 rijen te breien en dan weer te minderen. Op sommige rijen heb je dus meer dan 100 steken, terwijl ik voor een normale sok ongeveer 60 steken nodig heb! Voor de wedstrijd mag je niets aan het patroon veranderen, anders had ik al vlug dit op minder steken opgezet.
After knitting the first raindrops pattern repeat, it looks like the sock is too wide. It fits over my calves, but going down to the ankle it will definetly be huge. Switching to 1.5mm needles after the first pattern repeat (that’s triple zero). I will knit the entire foot chart, and then decide what to do. I cannot see myself knitting this sock on 1mm needles ….

 

Af. De eerste keer ooit dat ik het zogezegde  ' secondsock syndroom' heb ondervonden (dat is absolute tegenzin om de tweede sok te breien).  Ik moest ze echt op 1.5mm breien om ze passend te krijgen. Maar uiteindelijk zitten ze wel goed. Het garen is zilvergrijs met lila ondertoon. En 5% kasjmier, lekker zacht. En heel klein beetje kasjmier, maar het helpt toch om deze sok met een hele strakke stekenproef niet als karton te doen aanvoelen. En ik ben weer door naar de volgende ronde van de wedstrijd! Dan zullen 10 breisters per team strijden om beste (of toch snelste) van het team te worden. Ik heb niet echt ambitie, maar ik blijf meedoen!
Finished. The first time ever that I suffered from 2d sock syndrome. I had to knit these on triple zero dpn’s to get a sock that fits me. But in the end, I do like the socks. The socks are  a very nice pale lilacgray. And the little bit of cashmere helps to keep these socks soft, even with this tight gauge. And so I advance to the next round in the sock madness. The last 10 of our team battle it out, to nominee the best of each team. I am not really ambitious, but I will try.


2 comments:

Priegelaarster uit Leuven said...

De moeite om doorgezet te hebben, ze zijn echt mooi! Benieuwd naar het volgende paar!

Martine said...

Ze zijn wel mooi geworden! Al kan ik me je frustraties rond naaldjes van 1.5 mm wel voorstellen. Ik heb zelf onlangs sokken gemaakt met 1.75 en dat was ook al erg :-)