Friday, October 14, 2011

Brussel was toen nog...c'était au temps ...

Als je eens een namiddag tijd hebt: een aanrader in Brussel - de artnouveauwandeling van de erfgoedcel Brussel. Bedoeld voor 12-jarigen (?), met opdrachtjes, maar ook goed te doen voor 50plus vriendinnen die de doelstelling 'verschillende design-elementen herkennen en benoemen' met succes afwerkten. Er was geen examen, dus ik weet niet of we 100% geslaagd zijn...
When I stayed in Brussels, I took an Art Nouveau walk one afternoon.De wandeling start aan het huis Cauchie; de woning van een kunstenaarsechtpaar dat zich vooral op decoratietechnieken toelegde.
The walk starts at the house 'Cauchie', a very artistic couple so to see.

De gevel van hun huis is als één groot reclamebord opgevat, vooral de 'sgraffito' zijn indrukwekkend . Ik was natuurlijk geïnteresseerd in het textielaspect, maar was het nu mijnheer of mevrouw Cauchie die borduurwerk ontwierp? En vind je daar nog ergens exemplaren van? Ik moet zeker eens terugkeren op een dag dat het huis ook binnen te bezichtigen is...
They were mostly into decorative arts, and one of them even did some embroidery designs...

Een beetje verder wandelend kom je langs een minder indrukwekkend, maar wel heel mooi huis aan de Gutenbergsquare. Architect Armand Van Waesberghe was blijkbaar een mysterieus figuur, die al op 19jarige leeftijd een huis ontworp, en na 4 huizen zijn carrière opgaf?
Less impressive, but also very nice is this house at the Gutenbergsquare by architect Van Waesberghe, a bit of a mystery - he designed his first house at the age of 19?

En de beroemdste architect mag ook niet ontbreken, natuurlijk zit in de wandeling ook een gebouw van Victor Horta; het hotel van Eetvelde. Geen echt hotel, jammer genoeg.
And of course you this walk shows you buildings by the most famous of them all, Victor Horta.Als je een mooi boek wil kopen over ArtNouveau, of over om het even welke andere onderwerp, of gewoon eens wil snuisteren in een aangename boekhandel, dan kan je terecht bij Passa Porta. De boekhandel ligt wat achterin in een groot gebouw in de Dansaertstraat, maar door de inrichting van de gang met grote gordijnen met interessante kleurnamen, wordt je als het ware naar binnengetrokken.
If you want to 'read all about it',passaporta in the Dansaertstraat is a nice bookstore to browse through.

En de dag hebben we afgerond met'levend erfgoed', een bezoek aan marionettentheater toone.
And you can round up by visiting Toone, a traditional puppet theatre.

Mijn 'inandout' sok voelde zich helemaal thuis in de Brusselse artistieke omgeving...
My 'inandout' sock felt very well at home in artistic Brussels...

... maar mijn 'twisted flowers' hebben de Brusselse wasmachine niet overleefd.
... but my 'twisted flower' socks did not survive the Brussels washing machine.

Wij zijn terug in Leuven, de werken zijn achter de rug, nu nog (veel) opruimen, en gewoonworden aan ons (nieuw) huis. Maar eerst ga ik dit weekend naar de Duitse Ravelry bijeenkomst in Frechen (niet ver van Keulen). Ik heb mijn wagen volgeladen..
We are back in Leuven, our renovation works are finished, still (a lot) of cleaning to do and get used at our (renewed) house. But this weekend I am not finishing anything. I am going to attend the German Ravelry meeting in Frechen, near Cologne.

2 comments:

yarnlot said...

In Brussel valt inderdaad veel te ontdekken zoals de nieuwe tentoonstelling in de Villa Empain gebaseerd op een selectie van geborduurd textiel uit het Middellandse Zeegebied...
Het was zo'n gezellige en inspirerende breidag in Duitsland, dankjewel!

hannah said...

Bedankt voor dit prachtige fotoverslag van Brussel.

Enne die sokken, ai, vervilt?