Friday, August 05, 2011

Talence/Velden


Op vakantie heb ik ook wat gebreid, onder het motto 'afmaken wat in de mand ligt' (eigenlijk in een zakje achter de zetel). Vorig jaar begon ik aan deze trui in Talence (bij Bordeaux). Dit jaar breide ik mouwen en voorpanden in Velden, Oostenrijk. Het patroon is 'Ashbury', van Norah Gaughan, verschenen in Twist Collective.

Zo ziet het er 'in 't echt' uit.

En dit is mijn versie. Niet artistiek geposeerd voor een mooie oude boom, maar gewoon hier in de tuin. Mijn probleem is dat ik de omtrek van de een XL moet breien, maar ik heb daar niet de lengte voor. Het is dus altijd herbekijken hoe ik de trui kan aanpassen. Dit model begint met effen tricot, dat dan overgaat in een ribfantasiesteek. Zo'n rib trekt in, wat een effect van een A-lijn geeft - effen tricot, aansluitend bovengedeelte. Voor mijn vormen moest ik het geribde gedeelte wat langer maken, anders zat de overgang van tricot naar patroonsteek midden op mijn borst. Dat zou niet echt flatterend zijn. Ik heb ook de halsuitsnijding wat minder diep gemaakt, omdat ik bang was dat het anders van mijn schouders zou glijden. En voor diezelfde reden heb ik 3 knoopjes op de trui geplaatst, in plaats van 1 grote.

De mouwen in het oorspronkelijk model zijn wijd en recht, driekwart.Toen ik de mouw van de XL breide was die echt veel en veel te wijd. Ik heb dan opgezet met het stekenaantal van de mouw van de small, en gemeerderd zodat de mouwkop uiteindelijk wel het stekenaantal van de XL had. Ik heb dus meer een gradueel oplopende mouw in plaats van gewoon recht, maar eigenlijk vind ik niet dat er aan de stijl van de mouw veel veranderd is. Dat het een driekwart mouw is helpt hierbij.

Voor de lengte heb ik 60 cm genomen. Had ik de XL gevolgd, dan zou ik 71 cm moeten breien. De verhouding tricot-patroonsteek was dan misschien beter geweest, maar ik zou dan meer een lange jas in plaats van een kort vestje hebben.

Zoals je ziet had ik ook geen mooi berglandschap om voor te poseren...

Dé perfecte knoopjes heb ik gewoon in mijn knopendoos gevonden.

Conclusie : ik was heel tevreden met al mijn aanpassingen en heb de trui al veel gedragen in het natte en koude juli-weer. 'Was', want nu ik de foto's zie vind ik dat de schouder toch te veel afzakt. Dit is katoen, en katoen zakt uit, zelfs als je het op een kleine naald breit (2.75mm). Ik denk wel dat ik dit nog ga dragen, maar een foutloze trui is het niet.

Pff...zooo blij dat ik weer gewoon een sok kan breien...

to my English speaking readers : this post is about the sweater I finished this summer, and the modifications I made to the pattern. It's a bit long to translate it all here, but will update my Ravelry page with all the info!

6 comments:

yarnlot said...

Nou, het jasje uit het magazine lijkt mij ook niet foutloos. Soms helpt het een lintje te naaien over de schoudernaad.
Overigens goed geposeerd, je neemt compleet dezelfde houding aan als het model. En zo'n mooie (pols)sokken wil ik ook wel!

Anonymous said...

Het is een prachtig vest geworden,de kleur vind ik heel erg mooi.

groetjes
Ingrid(kantklosjes op Ravelry)

Mirjam said...

Erg mooi geworden!

Anonymous said...

Ik vind je vest mooi!Misschien een dun schoudervullinkje proberen?Bij mij heeft dat al eens een goed effect gegeven! Veel draagplezier.
Het is vestjesweer, komt dat even goed uit!
Groeten van Astrid

Line said...

jasje is leuk geworden, en het is altijd zo moeilijk te voorspellen hoe je aanpassingen gaan uitkomen, maar jou is het goed gelukt

hannah said...

Prachtig geworden! Leuk hoe je omschrijft hoe je het aan je wensen hebt aangepast. En ja, katoen is een lastig garen....