Saturday, January 12, 2008

twined knitting - cursus in Leuven


Vorig jaar volgde ik in Amsterdam een cursus 'twined knitting'. De cursus werd gegeven door Carla, de organisator van Stitch'n Bitch in Nederland, en brei-redactrice voor 'Handwerken zonder Grenzen'.
Carla en haar mededocent Hilly komen deze cursus nu ook in Leuven geven, in mijn plaatselijke wolwinkel, op zaterdag 22 maart '08. Carla is een heel goede lesgeefster, en doordat Hilly erbij is kan iedere deelneemster ook persoonlijk geholpen worden als je 'vast' zit. Bovendien trekken ze er een volledige dag voor uit, zodat er nog meer in detail kan worden doorgegaan op speciale technieken. Heel erg aanbevolen !


Inschrijven kan bij 't Wolwinkeltje, Parijsstraat 25, 3000 Leuven. Tel. 016-22.75.48

Docenten: Carla Meijsen en Hilly van der Sluis
Datum: zaterdag 22 maart 2008 van 10.00 tot 17.00 uur
uit de folder :
"Twined Knitting is een traditionele Scandinavische breitechniek die in de 17e eeuw veel werd toegepast in Zweden. Er worden twee draden gebruikt die telkens aan de achterkant van het breiwerk om elkaar heen gedraaid worden. Hierdoor verkrijgt men een vormvaster, sterker en vooral warmer breisel dan met de gangbare breitechnieken mogelijk is. Door steken averecht te breien met één draad of beide draden kunnen prachtige patronen gemaakt worden. Als er één kleur gebruikt wordt is het effect overigens heel anders dan bij het gebruik van twee kleuren.
In deze cursus leert u de basisprincipes en de basissteken van Twined Knitting. Aan de orde komen de specifieke kenmerken van het werken met één of meerdere kleuren.

De techniek Twined Knitting wordt vaak gekozen voor kleine werkstukken zoals wanten en mutsen. We leren u ook de hiervoor noodzakelijke manieren van minderen, meerderen en het inzetten van de duim.

We maken alvast een start met het breien van een mooi gedecoreerd hoesje voor uw mobiel of een buideltje. Ook krijgen alle cursisten het patroon van wanten 'Hannele' mee.

Prijs: 50 euro, materiaal inbegrepen

Handig om mee te nemen: restjes gladde getwijnde wol om proefjes te maken, schaar, centimeter, dikke stopnaald, stitchmarkers, pen en papier."

Programma :
uitleg over Twined Knitting, opzetten en de basissteken, decoratieve steken, meerderen en minderen, de inzet van de duim. Het hangt af van het tempo van de cursisten hoeveel er uiteindelijk behandeld kan worden. Ik heb de cursus in Amsterdam gevolgd in 2 uur, en toen hadden we opzet en basissteken behandeld. Maar ik wil dus echt graag een paar wanten breien in deze techniek, dus ik hoop dat we tot de duim komen !

For my English readers : this time no translation, this post was about workshop 'twined knitting' that will be held in my local yarn store.

1 comment:

Carla M said...

Hilly en ik vinden het geweldig dat we deze workshop mogen komen geven in het prachtige Leuven. We zullen ons inzetten om hier een gezellige en leerzame dag van te maken. Twijnend Breien is een werkelijke prachtige techniek die de moeite van het volgen van een dag workshop meer dan waard is. Fijn dat je er op je blog aandacht aan geeft Dominique, dank je wel.

Tot 22 maart in Leuven!

Carla M