Thursday, January 30, 2025

Advent

In de adventsperiode hadden we een huisruil in Gondershausen, een klein dorpje in de Huensrück (tussen Moezel en Rijn).

 

Bij aankomst werden we verwelkomd met zelfgebakken kersencake en een adventskalender. Vanaf 1 december mogen de kinderen elke dag een deurtje openen met een verrassing in de vorm van een chocolaatje.
Advent is de periode van vier weken voor Kerst. In Duitsland is dit een periode met veel kerstmarkten en gezelligheid... In de winkels wensen ze je zelfs een 'Frohe Adventszeit!'. 
En bij de plaatselijke bakker vind je een rijkelijk assortiment adventkoekjes. Mijn persoonlijke favoriet waren de Zimtsterne, koekjes in stervorm met kaneelsuiker.


Met de start van de adventsperiode, begon ook mijn project om adventsokken te breien. Het eerste wat ik deed, was mijn verzameling restjes garen uitzoeken.  Om het beste visuele effect te bereiken, besloot ik de gedempte kleuren en felle kleuren apart te houden. Gedempte kleuren, zoals zachte pastels en aardetinten, geven een rustgevend en harmonieus effect, terwijl de felle kleuren voor levendigheid en energie zorgen. Elke dag breide ik een klein stukje, waarbij ik elke steek zag als een stapje dichter bij Kerstmis. Het was een leuke en duurzame manier om mijn creativiteit te gebruiken en niets verloren te laten gaan. 


Voor de felle kleuren gebruikte ik het patroon Advent Mystery Sock 2024 van Heleen's Knithouse. 
Dit patroon is beschikbaar op Ravelry en wordt uitgegeven vanaf 1 december tot en met 12 december, waarbij elke dag een nieuw deel van het patroon verschijnt De sokken kunnen in 24 dagen worden gebreid, of in 12 dagen als je twee tegelijk breit.
Het patroon bestaat uit verschillende kerstgerelateerde inbreimotiefjes. Leuk om per keer uit te zoeken welke kleur best past bij het motiefje.

Voor de gedempte kleuren gebruikte ik het patroon Christmas Smorgasbord van Becky Greene. Dit patroon bestond uit allerlei recht-averecht combinaties, met als effect verschillende verrassende texturen.



Ondertussen bezochten we verschillende kerstmarkten in de regio: een commercieel lichtspektakel boven op de burcht in Koblenz, een gezellige kerstmarkt in Boppard, de hangbrug aan Geyerlay die met duizenden led-lichtjes verlicht was...

En ook cultuur stond op het programma: een kleine tentoonstelling over Hildegard Van Bingen, en een verrassende collectie Art Nouveau in Wiesbaden.



De kerstmarkten in de kleine dorpjes vond ik het sfeervolst, bijvoorbeeld in Mörz bij Münstermaifeld, een dorp met slechts 300 inwoners. Tijdens een weekend in december transformeert dit dorp tot een levendige ambachtelijke kerstmarkt. Voor mij betekent dit: schapen en wol! Bij de bakker stond een lange rij voor de heerlijke kerststollen uit de houtoven. Kinderen genoten van de stoomcarrousel, de verhalen van de vertelfee en het werk van de kindersmid. Voor wie behoefte had aan bezinning, was er in het kleine kerkje een serene plek om te luisteren naar teksten en muziek.



Na 24 dagen had ik twee paar sokken af, één vrolijk en kleurrijk, één gedempt en afwisselend. Als je goed naar het tweede paar kijkt zie je dat de twee sokken totaal verschillend zijn ... Deze twee paren gaan in de cadeautjesdoos voor de actie groene sokken, het goede doel waar ik heel het jaar 2024 sokken breide voor vrouwen met kanker. 

En omdat geen van die twee paren voor de zoon  geschikt zijn, heb ik nog snel een paar eenvoudige sokken opgezet in kerstbomengroen. Op zijn nieuwe werkplek in Texas zal hij minder warme sokken nodig hebben, dus ik koos voor een extra dunne wol van Lang. Zelfs in de woestijn kan het wel eens koud worden 's nachts!


Tuesday, January 14, 2025

Lempi - sokkengeworstel

 

Toen ik met pensioen ging kreeg ik dit boek. Je zou elke week een paar sokken kunnen breien, maar dat is wel heel erg ambitieus. In 2024 breide ik 7 paar sokken uit dit boek, onder andere het patroon Lempi van Rachel Coopey. 

Het patroon combineert kleurinbreiwerk rond de enkel, met een verschillend textuurpatroon op het been en de voet. Het effect is dus 'colorblock' met enkelband. Ik weet niet of ik dat een geslaagde combinatie vind. Bovendien is mijn stekenproef heel verschillend voor kleurinbreiwerk of rechts/averechts patroontjes. Daar zal ik iets op moeten vinden, het stekenaantal aanpassen of de naalddikte, of een combinatie van de twee.


Eerst maar eens wat passende wol bij elkaar zoeken. Ik heb nog dit bolletje zelfstrepende wol 'Katia Darling', dat ik ooit eens online kocht als sokkenwol. Toen ik het aankreeg was ik teleurgesteld: het garen heeft wel een hoog percentage nylon, wat het zogezegd sterk zou maken voor sokken. Maar aan de andere kant is het een losgetwijnd garen (een single ply), wat juist niet echt goed werkt voor sokken omdat het snel gaat opwollen waar het in de schoen ergens tegenaan schuurt (bvb aan de hiel).

Misschien is het een oplossing om dit zelfstrepende garen te gebruiken voor het been, en 'echte' sokkenwol voor de hiel, voet en teen?

Het lichtgroene garen is ook iets apart, sokkenwol versterkt met plantaardige polyamide gemaakt uit  zeewier in plaats van nylon. Hierdoor zit er dus geen aardolie in deze sokkenwol en is het een duurzaam product. Ik kocht dit bolletje op de markt van 'Joure onder de wol' bij Wools of Holland

Om het probleem van de verschillende stekenproef op te lossen gebruikte ik de ingenieuze techniek van 'Ladder Back Jaquard'. Je voegt extra steken toe, en door deze te breien als 'dubbelbreiwerk' zijn de extra steken onzichtbaar aan de voorkant van het werk. Daardoor kan je ook dezelfde naalddikte blijven gebruiken. Concreet: ik voegde 8 extra steken toe aan het patroon van 72 steken.

Voor de voet minderde ik dan weer naar 60 steken op een dunnere naald.  Et voilà: goed passende sokken!


Ik heb nog steeds drie verschillende garens gebruikt, zonder een echt groot kleurverschil. Dit vind ik harmonieuzer. Ik ben er heel blij mee, en deze houd ik gewoon voor mezelf.

Saturday, January 11, 2025

Barbara Top - een herfstproject

Op reis neem ik een makkelijk breiwerk mee. Meestal zijn dat sokken, maar naar de Bodensee nam ik een herfstig project mee, deze Barbara top, een ontwerp van Marianne Isager. 


De foto met het model is misschien wat donker. Op de patroonpagina zie je duidelijker dat het gaat over een oversized, losse T-shirt. Het is haast volledig een rechte lap, behalve aan de schouder, die met een schuin aflopende lijn vorm krijgt.  Een makkelijk breiwerk voor op reis dus.

Maar wil ik het wel zoo oversized? Is dat iets dat mij goed zal staan? Het mag wel losvallend zijn, maar misschien toch niet té? Ik besluit 132 steken op te zetten, in plaats van 153 zoals in het patroon.


En misschien kan ik het patroon van de steek ook wat aanpassen? Op een proeflapje probeer ik  verschillende manieren uit om de 'dip stitch' te doen. Je steekt een paar rijen naar beneden en haalt daar een draadje op van de contrastkleur (dat is die 'dip').
  1. Dip, brei deze steek verdraaid, brei de volgende steek op de naald en haal de dip stitch over deze steek (zo staat het in het patroon)
  2. Dip, brei deze steek verdraaid samen met de volgende steek op de naald
  3. Dip, brei deze steek verdraaid, brei de volgende steek op de naald verdraaid en haal de dip stitch over deze steek
  4. Dip, brei deze steek verdraaid, .... en oei, hier gaan mijn notities de mist in :)
Ik vind versie drie het mooist. Het geeft een leuk kruiseffect.
Ik speelde ook met de grootte van de blokjes. Volgens het patroon brei je blokjes van 2 steken, ik maakte daar blokjes van 3 steken groot. 
En in plaats van de blokjes boven elkaar te breien maakte ik er een geschrankt patroon van. Dus, heel wat aanpassingen aan het patroon, maar dat is juist zo leuk aan breien, je kan het naar je hand zetten.


En dan is het vooral veel breien... Ik hou van de subtiele kleurcombinatie van bruin en grijsblauw. 
's Avonds had ik wel mijn bril nodig. Het garen is Isager tweed, een mooie combinatie van 70% wol en 30% mohair. Dat zorgt voor een niet té pluizig breiwerk, lichtgewicht en toch warm.


En het moeilijkste deel komt nadien: de juiste outfit zoeken bij het nieuwe breiwerk!