Tuesday, January 14, 2025

Lempi - sokkengeworstel

 

Toen ik met pensioen ging kreeg ik dit boek. Je zou elke week een paar sokken kunnen breien, maar dat is wel heel erg ambitieus. In 2024 breide ik 7 paar sokken uit dit boek, onder andere het patroon Lempi van Rachel Coopey. 

Het patroon combineert kleurinbreiwerk rond de enkel, met een verschillend textuurpatroon op het been en de voet. Het effect is dus 'colorblock' met enkelband. Ik weet niet of ik dat een geslaagde combinatie vind. Bovendien is mijn stekenproef heel verschillend voor kleurinbreiwerk of rechts/averechts patroontjes. Daar zal ik iets op moeten vinden, het stekenaantal aanpassen of de naalddikte, of een combinatie van de twee.


Eerst maar eens wat passende wol bij elkaar zoeken. Ik heb nog dit bolletje zelfstrepende wol 'Katia Darling', dat ik ooit eens online kocht als sokkenwol. Toen ik het aankreeg was ik teleurgesteld: het garen heeft wel een hoog percentage nylon, wat het zogezegd sterk zou maken voor sokken. Maar aan de andere kant is het een losgetwijnd garen (een single ply), wat juist niet echt goed werkt voor sokken omdat het snel gaat opwollen waar het in de schoen ergens tegenaan schuurt (bvb aan de hiel).

Misschien is het een oplossing om dit zelfstrepende garen te gebruiken voor het been, en 'echte' sokkenwol voor de hiel, voet en teen?

Het lichtgroene garen is ook iets apart, sokkenwol versterkt met plantaardige polyamide gemaakt uit  zeewier in plaats van nylon. Hierdoor zit er dus geen aardolie in deze sokkenwol en is het een duurzaam product. Ik kocht dit bolletje op de markt van 'Joure onder de wol' bij Wools of Holland

Om het probleem van de verschillende stekenproef op te lossen gebruikte ik de ingenieuze techniek van 'Ladder Back Jaquard'. Je voegt extra steken toe, en door deze te breien als 'dubbelbreiwerk' zijn de extra steken onzichtbaar aan de voorkant van het werk. Daardoor kan je ook dezelfde naalddikte blijven gebruiken. Concreet: ik voegde 8 extra steken toe aan het patroon van 72 steken.

Voor de voet minderde ik dan weer naar 60 steken op een dunnere naald.  Et voilà: goed passende sokken!


Ik heb nog steeds drie verschillende garens gebruikt, zonder een echt groot kleurverschil. Dit vind ik harmonieuzer. Ik ben er heel blij mee, en deze houd ik gewoon voor mezelf.

Saturday, January 11, 2025

Barbara Top - een herfstproject

Op reis neem ik een makkelijk breiwerk mee. Meestal zijn dat sokken, maar naar de Bodensee nam ik een herfstig project mee, deze Barbara top, een ontwerp van Marianne Isager. 


De foto met het model is misschien wat donker. Op de patroonpagina zie je duidelijker dat het gaat over een oversized, losse T-shirt. Het is haast volledig een rechte lap, behalve aan de schouder, die met een schuin aflopende lijn vorm krijgt.  Een makkelijk breiwerk voor op reis dus.

Maar wil ik het wel zoo oversized? Is dat iets dat mij goed zal staan? Het mag wel losvallend zijn, maar misschien toch niet té? Ik besluit 132 steken op te zetten, in plaats van 153 zoals in het patroon.


En misschien kan ik het patroon van de steek ook wat aanpassen? Op een proeflapje probeer ik  verschillende manieren uit om de 'dip stitch' te doen. Je steekt een paar rijen naar beneden en haalt daar een draadje op van de contrastkleur (dat is die 'dip').
  1. Dip, brei deze steek verdraaid, brei de volgende steek op de naald en haal de dip stitch over deze steek (zo staat het in het patroon)
  2. Dip, brei deze steek verdraaid samen met de volgende steek op de naald
  3. Dip, brei deze steek verdraaid, brei de volgende steek op de naald verdraaid en haal de dip stitch over deze steek
  4. Dip, brei deze steek verdraaid, .... en oei, hier gaan mijn notities de mist in :)
Ik vind versie drie het mooist. Het geeft een leuk kruiseffect.
Ik speelde ook met de grootte van de blokjes. Volgens het patroon brei je blokjes van 2 steken, ik maakte daar blokjes van 3 steken groot. 
En in plaats van de blokjes boven elkaar te breien maakte ik er een geschrankt patroon van. Dus, heel wat aanpassingen aan het patroon, maar dat is juist zo leuk aan breien, je kan het naar je hand zetten.


En dan is het vooral veel breien... Ik hou van de subtiele kleurcombinatie van bruin en grijsblauw. 
's Avonds had ik wel mijn bril nodig. Het garen is Isager tweed, een mooie combinatie van 70% wol en 30% mohair. Dat zorgt voor een niet té pluizig breiwerk, lichtgewicht en toch warm.


En het moeilijkste deel komt nadien: de juiste outfit zoeken bij het nieuwe breiwerk!