Monday, March 24, 2025

Thema en variatie

Om me te laten inspireren voor mijn volgende projecten laat ik me leiden door de 'uitdaging van het kwartaal' van de Colorwork groep op Ravelry. De ontwerpster van het kwartaal is de Finse Veera Välimäki.
Mijn persoonlijke uitdaging  is dan om zoveel mogelijk uit de voorraad breien, dus met wol én met patronen die ik al in huis heb. Ik wil niet altijd op iets 'new and shiny' springen, vandaar ook de verschillende restjesokken die jullie hier al op de blog hebben zien passeren. 

Maar nu mag het eens iets anders zijn, misschien een sjaaltje?

Als je aan zo'n uitdaging meedoet win je soms ook een prijs. Het vorige kwartaal kreeg ik de streng rechts op de foto: geel-oranje-rood merino van EasyKnits UK, met de naam pudding. 
Ik leg er wat andere restjes bij, zou dit goed combineren? Waarschijnlijk is er wat te weinig contrast, behalve met het donkerbordeaux links onderaan. 

Of zou groen met dat gevlamd garen werken? Ik heb net geen 100 gram van dat middelste groen. In geval van nood kan ik er nog wat van dat links groen bijdoen, maar dat is een linnen/wol combinatie met een heel andere stekenproef. Ik kan dus maar beter een sjaal vinden waar ik maar 100 gram voor nodig heb.

Dit patroon van Veera Valimaki zou kunnen werken. Het is geschreven in small-medium-large, en voor de kleinste maat heb je maar 100 gram van de hoofdkleur nodig. Misschien maar best ook, mijn tennis-elleboog speelt nog wat op. Hele lange breisessies zijn nu geen goed idee.

Ik ben blij met hoe het begin eruit ziet. Het zijn niet echt mijn kleuren, maar ze werken wel mooi samen. Dit is ook een goed project om nog eens wat 'continentaal breien' te oefenen, met de draad aan de linkerkant. En ik zet een keukenwekkertje voor maximum 15 minuten, om mezelf te beschermen en niet te lang aan één stuk te breien. 

Drie weken later en ik kan aan de boord beginnen. Zelfs met twee maal een kwartiertje per dag maak je vooruitgang. En stilaan kan ik ook al wat langer breien. Dat is wel nodig, want voor de boord verdubbel je het aantal steken. Ik zit nu aan meer dan 600 steken, voor twee rijen heb ik ongeveer een uur nodig.



En na zes weken is het sjaaltje dan af. In de rechts-averechtse boord gebruik je afgehaalde steken, zodat het gevlamde garen nooit aan de voorkant gebreid wordt. Dit geeft een subtiel effect waar het geel een beetje door het groen schemert. Thema en variatie dus, heel mooi gevonden!
Ik heb nog net 3 gram van het donkergroen over, dus ik maak de boord een beetje korter. Dit is een patroon dat je gemakkelijk kan aanpassen naar gelang hoeveel wol je ter beschikking hebt.


En dit is het eindresultaat: een klein sjaaltje, ideaal voor een mooi cadeautje. En wie weet, misschien brei ik ook nog eens de extra grote versie voor mezelf....


Thursday, March 20, 2025

Zomer op Hitland

Mijn nieuwste paar sokken is gebreid naar een (gratis) patroon van Erry Pieters-Korteweg. Zij brengt traditie en innovatie naadloos samen door het herontdekken van historische vissermanstruien. Ze vertaalt de unieke patronen en texturen van deze truien naar moderne sokpatronen, waardoor ze een nieuw leven krijgen. Hiermee weet ze niet alleen een stukje erfgoed te behouden, maar geeft ze ook de kans aan hedendaagse breiers om een oude traditioneel patroon  te vertalen naar een moderne interpretatie.


Voor het patroon 'Summer on Hitland' was de inspiratie dit type mutsen van het eiland Marken, die rond 1900 werden gedragen. De naam "Hitland" verwijst naar Shetland, waar de vissers van Marken vaak aanmeerden en handgebreide kleding zoals mutsen en sokken verhandelden.

Traditionele Shetlandse mutsen (ook gekend als 'kep') staan bekend om hun warme, aardse kleurenpalet. Veelvoorkomende tinten zijn diep rood, okergeel, mosgroen, en natuurlijke bruintinten. 

Ik dook in mijn restjes, en besloot me te beperken tot bruin en beigetinten, met af en toe een knalgeel kleuraccent. Het idee was  om een sprankelende, opvallende noot toe te voegen om het geheel levendiger te maken.


De sokken in dit patroon zijn ontworpen met traditionele Fair Isle-motieven, waarbij altijd twee kleuren tegelijk worden gebruikt. De sok wordt gebreid over zestig steken, en ik weet dat dit voor mij te strak wordt in kleurinbreiwerk. Ik besloot daarom om 'onzichtbaar' extra steken toe te voegen aan de achterkant met de techniek van de ladderback jaquard. Ik meerderde tot 72 steken, mijn standaard voor jaquard sokken.

In de tweede sok wisselde ik de kleuren op de voet: bleekgrijs als hoofd(achtergrond)-kleur en warmbruin als accent(voorgrond)-kleur. Hier zie je goed dat het contrast veel minder duidelijk is. Zelfde kleuren, een totaal ander effect.  Interessant! Dit doet me goesting krijgen om nog meer over kleurentheorie te lezen en te experimenteren...

Ik deed ongeveer 2 maanden over deze sokken: de elleboog speelt soms nog op. In het begin was het een kwartiertje breien met het keukenwekkertje erbij, en luisteren naar mijn lichaam. Langzaamaan kan ik het al iets langer doen, maar het blijft opletten om de elleboog niet te overbelasten. Maar ook met een kwartiertje per dag heb ik resultaat!

Thursday, March 06, 2025

An Peeters - Fusion knitting


De laatste workshop van onze breicruise vond plaats in het Mode Museum Antwerpen, onder begeleiding van An Peeters. Ik volg haar blog al een tijdje, en had van verschillende mensen gehoord dat ze een uitstekende lesgeefster is.  Ik keek er dus enorm naar uit, en terecht!  Het werd een uitdagende, boeiende en inspirerende workshop. 

Het onderwerp  van de workshop was Fusion knitting, een fascinerende techniek die gebruikt maakt van verschillende methodes en waarmee je dubbelzijdige patronen kan creëren.

Het resultaat? Prachtige sjaals, cols, mutsen. De techniek leent zich vooral voor projecten die in het rond worden gebreid. Eigenaardig genoeg zijn er (nog) geen patronen beschikbaar voor sokken...

Meer over fusion knitting  kan je vinden op de website van Mary W Martin, waar ook diverse  YouTube video's te bekijken zijn. Kort samengevat: het patroon dat je aan de ene kant breit, wordt gespiegeld op de andere kant. De patronen worden gevormd door steken af te halen en kabels uit te voeren in dubbelbreien. Het klinkt ingewikkeld - en dat is het ook. Gelukkig was An er om ons stap voor stap  te begeleiden en  persoonlijke tips te geven in de kleine groep. Toen het eenmaal 'klikte' was ik vertrokken.  Alleen de overgang van de ene kleur naar de andere kleur netjes krijgen is nog een werkpuntje.

En dit krijg je dan na een voormiddagje zweten en zwoegen. Doordat je met twee kleuren breit, ontvouwt het patroon zich op een gestreepte achtergrond. Kleurkeuze is dus heel belangrijk. Ik koos voor groen en zachtroze (links in het midden). 
Na de workshop kregen we nog een interessante rondleiding in het ModeMuseum. Je ziet altijd méér met een gids. Ik heb een gids hier in huis, dat kan ik alleen maar beamen.
Deze workshop was een mooie, passende afsluiting van onze breicruise. Samen op pad gaan met reisgenoten die dezelfde passie delen bleek de perfecte combinatie.