Saturday, November 23, 2024

Leilu - een Zweeds-Iers vestje

Ik vind het altijd een grote opgave, een trui breien.

Ik startte deze in juni, maar tussendoor waren er altijd nieuwe en leuke uitdagingen (meestal sokken). De trui verdween dus in een hoekje.
Nu het kouder wordt heb ik de laatste weken stevig doorgebreid, net op tijd voor de eerste sneeuw.

Het patroon is Tabouli van Carol Feller. Het start met een 'saddle shoulder' een klein horizontale band over de rug. Van daaruit neem je dan steken op voor het lijf naar beneden. 



Op de rug waaiert het patroon uit door te meerderen tussen de kabels. Vooraan is het vest gewoon recht, met als optie om een zakje in te breien.

Ik zie er natuurlijk een beetje anders uit dan de mevrouw op de foto. Ik besloot dan om ook vooraan te  meerderen tussen de derde en tweede kabel, met de bedoeling om zo wat extra A-lijn te krijgen. En, ik geef toe dat ik het patroon niet goed gelezen had, ik heb het volledige lijf in averechtse tricotsteek gebreid. 
Ik vind mijn aanpassingen geslaagd, heb al verschillende complimenten gekregen de laatste dagen toen ik de trui droeg. Het mag nog wel even koud blijven...


Het garen is Leilu, Zweedse rustieke wol, gekocht op het eiland Gotland in 2017. 
De wol heeft een beetje een pluizig effect, met haartjes die uitsteken van de kern.  Ik zou het catalogeren tussen Ijslandse wol en Shetland in (met Shetland dan de zachtste van de drie). Dit is de lamswol. De vacht van de rammen wordt niet verwerkt tot garen, omdat de reuk te doordringend is. Het zijn dus de ooien en de lammetjes die wol leveren, en zelfs de lamswol is niet superzacht.
De kleur is natuurlijk wit, met een beetje grijze vlekken.
Ik hou wel van een beetje rustieke, natuurlijke wol, dus ik ben blij met het resultaat.

Wil je meer weten over Gotland en Zweedse wanten breien, dan kan je hier een verslag lezen van de breireis naar Zweden in 2017, georganiseerd door het Wolwinkeltje van Leuven. In 2025 staat er trouwens een nieuwe breireis op het programma, een rivercruise naar Nederland. Ik ben kandidaat om mee te gaan.

De juiste knopen maken het vest helemaal af. 
En op het zakje van de winkel waar ik de knopen kocht, stond een ode aan de knop; bij deze:

Der Knopf-
Entschiedend fuer die modische Aussage
Und Kennzeichen fuer die
Wertigkeit von
Kleidingsstuekken
Der Knopf-
Eine praktische und
Notwendige Kleinigkeit
Der Knopf-
Unendlich vielfaeltig
In Material, Form,
Farbe, Groesse…







Friday, November 15, 2024

Bodensee

 

Eind september, begin oktober trokken we naar de Bodensee-regio, voor (voorlopig) de laatste huisruil van 2024. Onze uitvalsbasis was Lindau : erg toeristisch, zelfs eind september, duurder dan doorsnee in Duitsland. Er is veel te zien in de regio en we hadden twee weken om de vier landen rond het meer te ontdekken. 



In Lindau hingen we de toerist uit: een boottochtje over het meer, een etentje met vers gevangen vis in de plaatselijke zeilclub, een drankje op een terras in het zonnetje, en een bezoek achter de schermen van het plaatselijk marionettentheater. Overdag wordt het stadje overspoeld met busladingen toeristen; dan is een plaatsje vinden voor de auto niet makkelijk. Tip van de huisruilfamilie: iets verder weg parkeren en met de bus op en af. Het was wat omslachtig soms, maar dat hoort erbij.
We wisselden af tussen plaatselijke wandelingen en lieten de auto dan een paar dagen aan de kant. De andere dagen deden we uitstappen wat verder weg.


SANKT-GALLEN

 

Eén van die daguitstappen bracht ons naar Sankt-Gallen aan de andere kant van de Bodensee in Zwitserland, met een Unesco werelderfgoed bibliotheek, een klein textielmuseum en een verrassend kunstmuseum (die textielbaronnen waren ook verzamelaars). 

En telkens als ik ik Zwitserland ben zoek ik of er een vestiging van Tibits is, een vegetarisch buffetrestaurant met heel veel keuze. In Sankt-Gallen zijn ze te vinden in een mooi oud bankgebouw, niet ver van het station. 

MEERSBURG


Meersburg stond in mijn reisgids beschreven als heel toeristisch. Niets voor mij, dacht ik, maar het viel mee qua drukte. Leuk stadje met een middeleeuwse burcht en een barokkasteel. En de zon scheen.  Na een Duitse 'lichte' lunch voor geen geld, bezochten we de indrukwekkende Cistercienzer abdij in Salem, met de uitgestrekte tuinen. 

Op de foto merk je ook een zeppelin, iets wat je geregeld ziet als je aan de Bodensee verblijft. In Konstanz vind je het interessante Zeppelin museum. En volgens de reisgids is Konstanz een bruisende en aangename stad, maar wij waren daar op een verkeerde dag, in de gietende regen. 

Conclusie: een reisgids kan zeggen wat die wil, de concrete ervaring is voor iedereen anders. Omstandigheden zijn wat ze zijn. Het is ook wat je er zelf van maakt natuurlijk.

SCHLOSS ACHBERG




De kleine locaties die je zelf 'ontdekt' blijven soms het best hangen. We zagen een affiche voor een tentoonstelling over vrouwelijke impressionisten in het barokke Schloss Achberg. Een met zorg onderhouden kasteeltje, weggedoken in een groene uithoek van de regio, met een uitgebreid cultureel programma. En het pleisterwerk aan het plafond was ook impressionant!

TETTNANG





Een andere 'ontdekking' was Tettnang. Het landschap wordt gedomineerd door de hoge stellages voor de hopranken. We waren net op tijd om het laatste van de oogst mee te maken. De lucht was gevuld met een zoete, bijna bedwelmende geur van hop: aangevuld met het geratel van de machines gaf het gevoel alsof ik middenin een levend bierbrouwsel stond.  We hebben natuurlijk ook geproefd, een bittere IPA en iets bio blond alcoholvrij.

In het kleine Elektronika Museum vond Jan zijn oude Revox bandrecorder terug. Dat bracht herinneringen aan sparen met weekendjobjes voor zijn eerste grote aankoop, en het plezier om uren bezig te zijn om muziek te luisteren en te verzamelen....

En in het barokke Schloss Montfort huist nu het plaatselijke gerechtshof. Een beetje ironisch, waar vroeger de graaf en gravin heersten…


BREGENZ
De laatste daguitstap bracht ons naar Oostenrijk, waar we Bregenz en Feldkirch bezochten.


In het Voralbergmuseum was er een middagconcert, en twee tentoonstellingen, over handwerk en over blaasmuziek. In Feldkirch vond ik mijn souveniertje in de plaatselijke wolwinkel. Groene sokkenwol, wat anders?



Het was een afwisselende reis met een paar hindernissen. Als je ziek/verkouden bent op vakantie vraagt dat wat extra energie. En reizen is soms ook verloren lopen, in de file staan, praktische problemen oplossen….

Het souvenir is ondertussen al omgevormd tot een paar sokken voor het goede doel. Ik kijk terug op onze huisruil en onthoud de mooie momenten die we hebben meegemaakt. En wie goed heeft opgelet zal merken dat we maar drie landen bezocht hebben. Liechtenstein zal voor een volgende keer zijn...