Wednesday, October 31, 2012

10.000

Wie een beetje thuis is in creatieve naaiblogs heeft dit ongetwijfeld al gezien (of gekocht?), maar voor de rest toch even een warme aanbeveling. Mijn creatieve collega's Sanne en Riet hebben een feel-good naaiboek geschreven.
En met succes, want ondertussen is de eerste druk uitverkocht. 10.000 exemplaren zijn de deur uit.
Maare... deze week is het boekenbeurs, mijn favoriet herfstuitstapje, veel verse stapels boeken liggen klaar. Je kan daar  Sanne en Riet gaan bekijken en beluisteren. Net te laat voor de gratis trekking van de VIP-kaarten op hun blog, maar kom, zoveel is dat toch niet, 8€ inkom?

Zelf  heb ik wel een beetje een jeugdtrauma in verband met naaien. Lang lang geleden (toen ik 12 was) begon ik aan de Grieks-Latijnse. Toen waren er in de meisjesschool in mijn geboortestad niet genoeg leerlingen voor die richting, en mochten wij met 5 meisjes naar de jongensschool. 'Handwerk' bleef wel een vak voor de meisjes de eerste 2 jaar, de jongens mochten met de prefect in de moestuin werken of kregen vrije studie.Wij, de meisjes, moesten leren stikken met een machine, op een blad papier. Cirkels stikken, stoppen voor een onderbroken lijn... hoeveel papier ik toen gescheurd heb, niet te tellen. Ik denk niet dat ik als 12jarige vloekte op een katholiek college, maar 't kwam toch in de buurt. Uiteindelijk deed ik dan maar 'met de hand', draaide manueel aan het wiel, om toch zeker geen scheuren in het papier te maken. Naaien was dus toen niet echt een aha-erlebnis voor mij. Maar  ik moet zeggen dat mijn vingers nu jeuken om een naaiproject te beginnen. Moet ik alleen nog een naaimachine ergens lenen....en bij mijn wekelijkse hobbyclub zijn er genoeg madammen die kunnen helpen.
Dat jeugdtrauma zal nu wel ongeveer verwerkt zijn....

Saturday, October 20, 2012

een vrij vestje - hoodie blues



Al lang vraagt de dochter om een trui, en meer specifiek een ‘hoodie’, een trui met kap, stijl ‘sweater’. Ik heb 3 mogelijke garens in de voorraad. 
Selecting yarns to knit a hoodie for DD. I pulled 3 possiblities from stash.
Eerst een proeflapje breien en dan kan de dochter zien welke wol ze het mooiste vind en een patroon kiezen.
First step is swatching, and see what she likes. And then select the final pattern.

De dochter houdt van donkere kleuren en simpele kleding, dus ik heb zo’n vermoeden wat ze gaat kiezen. Maar ik wacht toch even af tot ze thuis komt na de examens, ’t is tenslotte haar hoodie…Juist geraden, ze kiest voor de donkerblauwe wol. 
Waiting for DD to come back home after her exams and let me know what she likes best. I think I know already, but better ask her. It’s her hoodie after all.
Het patroon dat er best bij past qua stekenproef is de basic chic hoodie, en ze wil het echt basic, dus geen ajour (of kabels, wat ik even voorgesteld heb).
I guessed right she prefers the darkblue yarn! With this gauge I can do basic chic hoodie,and DD prefers it plain (no lace).
Aangename verrassing: ik kan de kleinste maat uit het patroon breien, en die past perfect op de rug (heel belangrijk voor een trui!). Ik brei dit vest van boven naar beneden, dus kan de dochter het ondertussen uitproberen om te zien of het past. Als de dochter thuis is tenminste, want in de week zit ze op kot. Dus ’t is altijd wachten tot in het weekend om te zien of ik goed bezig ben.
To my surprise I can knit the smallest size in the pattern. It fits perfectly in the back. As this is a topdown pattern,  DD can try it on inbetween. When she is at home that is, because during the week she is away, studying and living in another city. 

‘t Is verbazend hoeveel je kan breien als je geen ingewikkeld patroon moet volgen, en gewoon rechtdoor breit. De trui vliegt van de naalden. Maar ja, zo eenvoudig kon het niet zijn. Bij een tussentijdse check is ’t wel duidelijk, de armen zijn te smal. En de trend is wel nauwaansluitend (alhoewel, ’t schijnt weer te veranderen…); maar je moet toch nog comfortabel kunnen bewegen in een trui. Dat betekent dus beide mouwen herbreien, extra steken opnemen aan de onderarm en de minderingen herberekenen.
The sleeves came out too small, so I had to frog two sleeves and reknit them. I added extra stitches at the underarm, and recalculated the sleeve decreases. I hope DD can try it on when she comes home, I am feeling confident that it will be OK and have reknit both sleeves already….
Ook heel belangrijk bij een vest: de juiste knopen vinden. Gelukkig is er Hexagoon in Leuven, daar helpen ze jou tot je exact gevonden hebt wat je zoekt, al duurt het een half uur om uiteindelijk voor 5€ knopen te kopen. De dochter wou zwarte houten knopen, en deze zijn een beetje verweerd. Perfect voor een hoodie.
Button shopping. DD wants black wood, and that’s what I have found. I go to this small craft shop in my home town, and the lady in the shop helps you pick exactly the right buttons; even if it takes a half hour for a 5€ purchase. The buttons look used, worn down, but that’s exactly what works on a urban chic hoodie…
 
Ik ben er heel blij mee, en de dochter ook, hoop ik. Het is een simpele trui geworden. De kleur is moeilijk te vatten op een foto. ‘t Is haast zwart, met een beetje donkerblauw. Dit is nu  zo’n dilemma voor handbreien vind ik: eigenlijk  wil ik ingewikkelde patronen breien, maar die wil ik (of in dit geval de dochter) niet altijd dragen wegens te druk. Simpel is mooi in kleding. 
Finished! I am very happy with the outcome, and so is DD. A good fitting, very wearable sweater. The boring black sweater I have named it during the proces.  It’s a conundrum for handknitters: we want to knit complicated patterns, but it’s the simpler garments that are the most wearable.
En wees gerust, ik heb nog een lange rij van ingewikkelde sokken die ik wil breien!

And rest assured I still have a long list of complicated socks to knit in the future…

Saturday, October 13, 2012

quilt tentoonstelling - quilt exhibit


 Vorige week zaterdag ben ik hier binnengesprongen - de jaarlijkse tentoonstelling van de Belgische quiltersvereniging. 
Last weekend I visited the yearly exhibition of the Belgian Quilters association.

De tentoonstelling vond plaats in Edingen, provincie Henegouwen. Ze hebben ook bier daar, de double Enghien, gebrouwen in Silly.(dit even tussendoor voor de eventuele mannen die mijn blog zouden lezen....)
This exhbition took place in Edingen/Enghien. They also had a local beer on display, brewed in Silly (my Englishspeaking readers will probably find this amusing...)

Bij quilts denk ik vooral aan kleine lapjes die aaneengenaaid zijn in  zichzelf herhalende geometrische figuren. Soms zijn het simpele vierkantjes...
When I think of quilts I mainly think of patchwork in geometric repeating forms. I learned from the CookieA sock book that this is also called 'tesselations'. Sometimes it's just simple squares...

 ... soms monochromatische complexere figuren...
... sometimes monochromatic more complex shapes...

 ... of je kan in een bepaald kleurenpalet vormen herhalen.
... or repeating shapes in a certain colorscheme...

Het kan ook meer figuratief...
You can depict something...

... of compleet 'free-form', zowel op het vlak van kleur als vorm.
... or go completely wild.

Maar hier was ik dus voor gekomen. Trees wou een 'sokkenquilt' maken, en ik heb mijn (bescheiden) bijdrage geleverd. Ik vind het leuk om te zien hoe ze met dit  idee creatief aan de slag is gegaan. Natuurlijk heb ik voor deze quilt gestemd in de wedstrijd. Ik was er zaterdag, en zondag werd de winnaar bekendgemaakt, dus jammer genoeg weet ik niet hoe het afgelopen is...
But I really visited to see this sockquilt by Trees. I also contributed to it! (you can probably guess how...).

Ooit heb ik zelf eens geprobeerd een quilt te maken, maar dat is niet echt een succes geworden...Ik hou het maar bij breien. Op het kleine maar interessante marktje bij de tentoonstelling heb ik nog dit boek gevonden. Principles of knitting is een standaard, is een hele tijd uit druk geweest, maar nu heruitgegeven. In de breiwereld bekend als POK, meer dan 700 pagina's met alle mogelijke technieken en meer dan je ooit wil weten over breien.  't 't Is een heel zwaar boek, dus niet direct lectuur voor op het nachtkastje!
Five years ago I tried quilting myself, and decided that I would stick to knitting. My visit to the quilt exhibition ended with this find.  The book Principles of knitting, also known as POK, over 700 pages with everything you want to know about knitting, and then some more. I just  found out that it is also available as an e-book, but I got  the doorstopper version...

Wednesday, October 03, 2012

breibijeenkomst Brussel - Belgian ravelry meeting

Vorige zondag was er een invasie van zo'n 40 breisters in café ViaVia in Brussel. Knitflanders had de mascotte meegebracht.
Last Sunday there was a knit invasion in café ViaVia in Brussels. Knitflanders brought the mascotte.

We bewonderden projecten, wisselenden tips en tricks uit, kregen een demo van knitting apps voor de i-pad en knuffelden  door Leen handgesponnen  wol ...
We admired projects, shared tips and tricks,  and cuddled some yarn (handspun by Leen)...


Er waren een paar aankondigingen van komende evenementen:
There were also a few announcements of upcoming events:

La vita è Belga presenteert een boek met 23 brei- en haakprojecten. De opbrengst van het boek gaat naar kankeronderzoek. Het boek is in het Italiaans, en je kan naar de boekpresentatie op donderdag 25 oktober, 19u, in Blomqvists Espresso Bar, Rue Francart 14, Elsene. Je kan het boek hier digitaal doorbladeren.
La vita è Belga announced a new book, with 23 knit and crochet patterns. Proceeds of the book are going to cancer research. The book is in Italian, and there is a book launch planned on Thursday October 25th, 7pm, in Blomqvists Espresso Bar, Rue Francart 14, Elsene. You can leave through a digital book here.

Het Festival du Film Intergénérationnel van Louvain-la-Neuve gaat wildbreien. Meer info hier.
The intergenerations Film Festival is doing a yarn bombing event in Louvain-la-Neuve. You can find more information here.

Ik maakte ook  kennis met de vrolijke en enthousiaste breimadammen, die er een dagje Brussel van maakten. Wie nog resten garen heeft, zij zijn vragende partij.  Zonder label, acrylic, katoen, wol, ... alles is welkom. Ik ga eens in mijn voorraad duiken, er vertrekt binnenkort een grote doos met bruikbaar materiaal richting Drongen.
I have also met the cheerfull bunch, de breimadammen. They are knitting for charity, and are always looking for yarn donations. Acrylic, cotton, wool, leftovers without label, anything is welcome. Off to do some stash diving....

Omdat mijn fototoestel een beetje raar doet heb ik een paar foto's van Ameria gebruikt. Je vindt de volledige fotoset op Flickr. Bedankt aan de organisatoren, 't was een leuke namiddag!
My camera is acting up lately, so I used some pictures from Ameria. You can see the complete set on Flickr.
Thanks for organizing, it was a lovely afternoon!